Ha kedvenc receptjeiben is felhasználja az esszenciális olajokat, előnyös hatásaikat is könnyedén beépítheti mindennapjaiba. Számtalan módon alkalmazhatjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában. Ha használt már friss fűszereket szárított helyett, tudja eltérő az ízük, és másképp kell adagolni őket. Ugyanez a szabály érvényes az esszenciális olajokra is. Az esszenciális olajok a felhasznált mennyiségtől függően képesek igen finom vagy rendkívül erős ízt adni a készülő ételeinknek. Szeretjük a lehető legtöbb ízt felfedezni s azokat élvezni ételeinkben, de legyen figyelmes, a kevesebb néha több. Kezdjen kis mennyiségekkel és adagolja tovább igény szerint az olajokat.
- 1 fogvájómerítés = merítsen egy fogvájót az olajba és mártsa az ételbe
- 1 fogvájókeverés = merítsen egy fogvájót az olajba és keverje bele az ételbe
- ½ csepp = cseppentsen olajat egy kanálba és egy éles kés hegyét használva vegyen megfelelő olajat és tegye az ételbe
Olajok használata fűszerek helyett.
Cserélje olajra bármely fűszerét, így növelve az előnyös hatásokat és gazdagítva az ízt.
- ½ tk. szárított fűszer = 1 ½ tk. friss fűszer = 2-3 fogvájókeverés esszenciális olaj
- 1 tk. szárított fűszer = 1 ek friss fűszer = 1 csepp esszenciális olaj
Olajok használata citrusok helyett.
- 1 tk. citrom kivonat = 1/8 tk. citromolaj = 16 csepp
- 1 ek citromhéj = 1/16 tk. citromolaj = 8 csepp