Hormonális betegségek közt a leggyakrabban előforduló, a hasnyálmirigy nem megfelelő működésekor kialakuló diabétes. Az inzulin termelésben fellépő rendellenességek okozák. Megkülönböztetünk 1-es tipusú (nem megfelelő mennyiségű inzulin termelés, a korai életszakaszokban jelenik/jelenhet meg), 2-es tipusú (ha szervezetünk nem képes az inzulint felhasználni, idősebb korban jelentkezik, sajnos egyre előbbre tolódik a kialakulása). Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással megelőzhető a kialakulása, ezért fontos a vérben a megfelelő vércukorszint fenntartása. Befolyásolhat több életfunkciót is, pl: hormonális, szív és keringés, sejtek állapota, valamint állandó gyulladásos folyamatok is felléphetnek. A cukorbetegség olyan kóros állapot, amely megfelelő feltételek mellett majdnem normalizálható. Ekkor a cukorbeteg csaknem egészséges embernek tekinthető. (Ez sok más betegségnél is így van, pl. minden hormonpótlást igénylő állapotban, gluténérzékenységben, számos pszichiátriai betegségnél stb.) Azaz a cukorbetegség valódi betegség, mert ugyan egyensúlyban tartható, de ma még véglegesen nem gyógyítható. Az egyensúlyban tartás nem jelenti a betegség megszüntetését, azaz gyógyítását, hanem egy hosszabb-rövidebb ideig tartó tünetmentességet. Az egyensúlyban tartás a feltételes egészség állapota, amely a feltételek be nem tartása esetén súlyos, előbb-utóbb végzetes kimenetelű következményt jelent. Alternatív megoldások is találhatók : Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációja során fruktóz képződik, amelyből a szervezet mintegy 30 grammot inzulin hiányában is fel tud használni. A 2-es típus esetén az inzulinfüggőséget is csökkenti, és a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában. A csicsókát, mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. Alternatív kezelést jelenthet még a fahéjkapszula fogyasztása, melynek hatásait klinikai vizsgálatok igazolják. A Brit Diabétesz szövetség egy vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, a magnézium pedig hozzájárul a diabétesz elkerüléséhez. A londoni Imperial College kutatásának alapját az a korábbi igazolt eredmény képezte, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a trigliceridszintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterinszintet a II. típusú cukorbetegeknél.
A természetes megoldások sokat és hatékonyan segíthetnek . Az egészséges életmód és az illóolajok alkalmazása komoly támogatást nyújthat az egészséges inzulin és vércukorszint elérésében, fenntartásában. Ez azonban nem jelenti az orvosi vizsgálat szükségtelenségét, diagnózis figyelmen kívül hagyását.
Vércukoregyensúlyt segítő keverék:
1.keverék:
- 2 csepp fahéjolaj
- 2 csepp szegfűszegolaj
- 3 csepp kakukkfűolaj
- 4 csepp rozmaringolaj
Keverje össze, töltse fel hordozóolajjal. Golyós üvegből masszírozzon a talpára, a boltozaton a hasnyálmirigy reflexpontjára koncentrálva.
2. keverék:
- 2 csepp fahéjolaj
- 5 csepp ciprusolaj
Keverje össze a tenyerében, oszlassa el a hasfalon, a hasnyálmirigy fölött, valaminta talpakon a hasnyálmirigy reflexpontjain.
A receptben használt olajok beszerezhetők a www.mydoterra.com/atomjenillata weboldalon kedvezményesen.