Cinnamon bark,Fahéj,Litsea Cubeba. A fahéj a Cinnamomum növénynemzetségből származó egyes fafajok kérgéből készült fűszer, amely a fák ágainak lefejtett kérgéből készül. Leggyakoribb a ceyloni fahéjfából és a kínai fahéjfából előállított fahéj, de nem ritka az indonéz kasszia ilyen célú felhasználása sem. Mindemellett nem minden Cinnamomum nemzetségbe tartozó fafaj alkalmas arra, hogy fahéjat készítsenek belőle, például a közönséges kámforfa (Cinnamomum camphora) a kérgének aromája és íze miatt erre nem megfelelő. A ceyloni fahéjfa Srí Lankán és India déli részén honos, a kínai fahéjfa pedig Kínában, Mianmarban, valamint Vietnám déli részén. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex). A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta enyhébb, pikánsabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. Vágott darabokban vagy őrölve forgalmazzák. Illóolajat,csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. Felhasználása :
- Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek, míg egész állapotban kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez használatos. Kiválóan hangsúlyozza például a szilva ízét.
- A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint.
- Indiában bizonyos curryk alkotóeleme, a Közel-Keleten egyes húsételeket ízesítenek vele, például a tadzsint. Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek alkotórésze, így például a kínai ötfűszer-keverék fahéjból, csillagánizsból, szegfűszegből, szecsuani borsból és édesköményből áll.
- Egyre inkább ízesítenek vele sós ételeket, például a bárányhúst, de ilyenkor kevesebbet használnak belőle, mint a desszertekhez. Kevésbé ismert, hogy a konyhaművészet kis mennyiségben ízfokozóként használja.
- A fahéj olaját felhasználják az élelmiszeriparban, az illatszeriparban és a gyógyászatban.
A mono illóolajok közt a fahéjolajnak van legjelentősebb potenciálja az inzulin és vércukoregyensúly megtermtésében.Hatóanyagai: fahéjaldehid,eugenol és fenol.A fahéjolajat a kéregből gőzdesztillációval,lepárlással nyerik ki.
Fő tulajdonságai:
- Antiszeptikus
- Mikroba és gombaellenes
- Virusellenes
- Antioxidáns
- Afrodiziákum
Felhasználásának főbb területei:
- Cukorbetegség és magas vércukorszint
- Megfázás,infulenza
- Koleszterin és szívproblémák
- Szájhigiénia
- Gombák és baktériumok
- Főzés
Illóolaját tekintve jól keverhető: a vadnarancsal, mirhával, copaibával és a manukával .
Fahéjtea:Tegyen 1-2 csepp esszenciális fahéjolajat egy bögre meleg(nem forró)vízzel. Édesíthető 1 tk mézzel vagy agávésziruppal ,juharsziruppal vagy folyékony sztiviával .