info@wellnesskucko.hu

+3670/362-2976

Majoránna

Ízes fűszerünk a…..majoránna.

majoránna (Origanum majorana) (névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz. Illóolaját a levelekből nyerik ki gőzdesztilláció segítségével. Hatóanyagai : linalool,terpinén-4-ol. Főbb tulajdonságai :

  • Értágító
  • Izomgörcs oldó
  • Emésztést élénkítő
  • Stimuláló
  • Antibakteriális
  • Gombaellenes
  • Vérnyomás csökkentő

Főbb felhasználási lehetőségek :

  • Alagútszindróma, ingyulladás és arthritis
  • Magas vérnyomás és szívproblémák
  • Migrén , fejfájás
  • Hasnyálmirigy gyulladás
  • Kólika és szorulás
  • Izomgörcs és rándulás
  • Szorongásoldó, nyugtató
  • Krupp és hörghurut

Gasztronómiai felhasználása is jelentős : Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli,bab), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász,hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa,bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél kedvező hatást mutat, ugyanis tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.


Szerző:

Böndi Szabolcs