info@wellnesskucko.hu

+3670/362-2976

Juniperus Communis

Juniperus Communis

Borókabogyó,Juniper Berry.A közönséges boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj. Fűszer– és gyógynövény. Népies neve: apró fenyő, borostyántüske, borosán, borovicska, fenyőtüske, borsikafenyő, borsfenyő, fenyőmag, gyalogfenyő, törpeboróka, töviskés fenyő, borókafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő, komkék.Az északi féltekén honos, így az Óvilágban és Észak-Amerikában  is közönséges; a féltekén valószínűleg ez a legelterjedtebb ciprusféle. Észak és dél felé is túlterjeszkedik az északi-flórabirodalom határain – az Egyenlítőhöz közeledve 2500 m-ig felhatol.Az egyetlen, Magyarországon is honos borókafaj.Érett, sötét kékesfekete, hamvas-fényes, meghúsosodott, a fekete borsnál valamivel nagyobb tobozbogyója (galbulus) a borókabogyó (Juniperi fructus); a bogyós gyümölcsök egyike. Az első évben zöld marad, csak a második, ritkábban a harmadik évben érik be, ezért ugyanazon a növényen gyakorta érett és éretlen bogyók is láthatók. Az érett bogyó fényes feketéskék, átmérője 5–10 mm, bevonata kékes-hamvas,viaszos.

Hatóanyagai:

  • Alfa-pinén
  • Szabinén
  • Juniperin
  • Flavonglikozidok

Fő tulajdonságok:

  • Méregtelenítő
  • Vízhajtó
  • Antiszeptikus
  • Izomgörcsoldó
  • Reumaellenes
  • Szélhajtó
  • Parazitaellenes

Gyógyászati téren a felhasználása:

  • Sárgaság,májproblémák és méregtelenítés
  • Vesekő és fertőzés
  • Pattanás és pikkelysömör
  • Húgyutak támogatása és vízvisszatartás
  • Fájó ízületek,izomláz
  • Bactériumok,vírusok
  • Feszültség,stressz és depresszió
  • Érzelmi egyensúly

Termése a Magyar Gyógyszerkönyvben, ill. az Európai Gyógyszerkönyvben Junipero galbulus néven drogalapanyagként szerepel. Gyógyteakeverékekben:

  • vizelethajtó,
  • emésztést serkentő,
  • vesekőoldó,
  • epekőoldó hatású.

Kitűnő izzasztó hatású;, főleg reumatikus panaszokra jó. Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, epe- és vesekő-oldószerként valamint hurutos megbetegedéseknél, valamint köszvény és csúz ellen is alkalmazzák. A bogyókból lekvárt is készítenek, melyet epe-, és veseműködést serkentő szerként fogyasztanak.Élelmiszerként a bogyója használatos, változatos célokra.Fűszerként frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölve használjuk – különösen a vadhúsokhoz, de mártások, pácok ízesítésére, sőt húsok füstöléséhez is kitűnő. Kellemes illata miatt a húspácok és húsfüstölő szerek egyik legfőbb alkotórésze. A grillezett húsok borókás füstben finom aromás ízt kapnak. Az egészben vagy felezve használt bogyót tálalás előtt ki kell szedni az ételből. Használják főzelékek, saláták, savanyú káposzta, marinírozott halételek, sonkapácok ízesítéséhez is.A csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás ízű bogyójából desztillálják a borókaolajat, ami fűszer- és likőreszenciák alapanyaga.Különböző borókapárlatok ízesítője, ritkábban alapanyaga. Közülük Magyarországon a legismertebb a borovicska és a gin.


Szerző:

Böndi Szabolcs