“Vége van a nyárnak,hűvös szelek járnak.”Hamarosan elérkezik a sütőtök szezon.Elkészítésének gyakotlatilag csak a fantáziánk szab határt,levesnek,köretnek,főételnek és desszertnek egyaránt felhasználhatjuk.Fajtáit tekintve is nagyon széles a választási lehetőségünk.Kanadai,kisdobosi,nagydobosi,orange,kevésbé ismert hazánkban a “Hokkaidó” vagy japán sütőtök,valamint a Halloween tök,amit ugyan főképpen töklámpások készítésére használunk,de étkezésre ez a fajta is alkalmas.Kellően zsenge,fiatal halloweent választva,megfelelő fűszerezéssel kellemes sütőtökös élményben lehet részünk.Most egy sütőtökös kenyér receptjét szeretném megosztani.
Sütőtökös kenyér:
- 3 1/2 bögre finomliszt
- 1 tk só(lehetőleg tiszta sót használjunk,a megfelelő Na tartalom miatt)
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 3/4 bögre cukor
- 1 tk sütőpor
- 1/2 bögre kókuszolaj
- 1/2 bögre sótlan,puha vaj
- 450 ml sütőtökpüré
- 4 nagyobb tojás
- 1/3 bögre víz
- 1 bögre görög joghurt(natur)
- 2 csepp esszenciális fahéjolaj
- 1 csepp esszenciális szegfűszegolaj
- 1/8 tk szerecsendió
- 1 csepp esszenciális gyömbérolaj
- 4 csepp esszenciális citromolaj
Melegítse elő a sütőt 160 C°-ra,fújja be a tálkát tapadásgátló spray-vel.Egy tálban keverje össze a lisztet,szódabikarbónát,sütőport,cukrot és a sót,tegye félre.Egy másik tálban keverje össze a kókuszolajat,sütőtökpürét,vajat,vizet,joghurtot,tojást és az esszenciálisolajokat.Mixelje össze alacsony fokozaton és keverje hozzá a száraz hozzávalókat fokozatosan.Győződjöm meg a tökéletes homogén állagról,tegye a sötőedénybe és süsse 45-50 percig.Végezzen tűpróbát.
Jó étvágyat hozzá!