info@wellnesskucko.hu

+3670/362-2976

Cilantro

Fűszerek

Cilantro.Koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. A termés illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest, tartalmaz még decenált és dodecenált. A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad. A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag. Illóolaja felhasználható még:

  • Nehézfém toxinok kivezetésére
  • Allergia, máj és vese támogatására
  • Gombás és bacteriális fertőzésekre
  • Főzésre
  • Szorongás, érzelmi egyensúly támogatására

Allergia elleni illóolajbomba: tegyen 2-3 csepp korianderlevél, teafa és levendulaolajat kapszulába, fogyassza naponta 3x

Guacamole:

  • 2-3 érett avokádó
  • 1/4 bögre finomra aprított lilahagyma
  • 1/4 bögre apróra kockázott paradicsom
  • 1/2 chili finomra vágva(magok nélkül)
  • fokhagymapor ízlés szerint
  • tiszta só ízlés szerint
  • 2 csepp esszenciális fekete vagy rózsaborsolaj
  • 1 csepp esszenciális korianderlevélolaj
  • 4-5 csepp esszenciális zöldcitromolaj
  • 1/4 bögr aprított korianderlevél a díszitéshez

Törje össze az avokádót, majd keverje össze a többi hozzávalóval. Fogyassza tortillachipsszel. Jó étvágyat hozzá!

A receptben felhasznált olajok beszerezhetők www.mydoterra.com/atomjenillata weboldalról kedvezményesen.


Szerző:

Böndi Szabolcs

Kategória:

Cimkék: