A szegfűszeg (Syzygium aromaticum, régi nevén: Caryophyllus aromaticus) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A szegfűszegolaj a szegfűszeg illóolaja. Az olajat az aromatrápiában, a gyógyászatban, és ételízesítőként is használják. Fájdalomcsillapító hatása is lehet, de ennek alátámasztására egyelőre nincs elegendő bizonyíték. A szegfűszegolajnak három típusa van:
- A rügyolajat a S. aromaticum virágrügyeiből vonják ki. 60–90%-ban eugenol, eugenil-acetát, kariofillén és más, kisebb arányban előforduló összetevők alkotják.
- A levélolajat a S. aromaticum leveleiből vonják ki. 70–82%-ban eugenol, némi β-kariofillén, valamint α-humulén alkotja.
- A hajtásolajat a S. aromaticum ágaiból vonják ki. 85–92%-ban eugenol, továbbá néhány elhanyagolható mennyiségű összetevő alkotja. A hajtásolaj illat- és ízjellemzőiben a rügyolajhoz áll közel.
A rügyekből desztillált szegfűszegolaj különféle fitokémiai összetevőket tartalmaz, köztük fenilpropanoidot (főként eugenolt), karvakrolt, timolt és fahéjaldehidet tartalmaz, kis mennyiségű polifenollal, szénhidráttal, lipidekkel, oleanolsavval és ramnetinnel.
Főbb tulajdonságai:
- Antioxidáns
- Vírusellenes, gombaellenes
- Köptető, idegnyugtató
- Parazitaellenes, féregírtó
Főbb felhasználása:
- Máj és agytámogatás
- Immunerősítés
- Keringés, magas vérnyomás
- Fogfájdalom, lyukas fog
- Pajzsmirigy problémák és anyagcsere támogatás
- Dohány függőség
- Érzelmi egyensúly
Jól keverhető: Copaiba, fahéj, rozmaring,vadnarancs