info@wellnesskucko.hu

+3670/362-2976

Clove

Szegfűszegolaj

szegfűszeg (Syzygium aromaticum, régi nevén: Caryophyllus aromaticus) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi AfrikábanZanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A szegfűszegolaj a szegfűszeg illóolaja. Az olajat az aromatrápiában, a gyógyászatban, és ételízesítőként is használják. Fájdalomcsillapító hatása is lehet, de ennek alátámasztására egyelőre nincs elegendő bizonyíték. A szegfűszegolajnak három típusa van:

  • rügyolajat a S. aromaticum virágrügyeiből vonják ki. 60–90%-ban eugenoleugenil-acetátkariofillén és más, kisebb arányban előforduló összetevők alkotják.
  • levélolajat a S. aromaticum leveleiből vonják ki. 70–82%-ban eugenol, némi β-kariofillén, valamint α-humulén alkotja.
  • hajtásolajat a S. aromaticum ágaiból vonják ki. 85–92%-ban eugenol, továbbá néhány elhanyagolható mennyiségű összetevő alkotja. A hajtásolaj illat- és ízjellemzőiben a rügyolajhoz áll közel.

A rügyekből desztillált szegfűszegolaj különféle fitokémiai összetevőket tartalmaz, köztük fenilpropanoidot (főként eugenolt), karvakrolttimolt és fahéjaldehidet tartalmaz, kis mennyiségű polifenollalszénhidráttallipidekkel, oleanolsavval és ramnetinnel.

Főbb tulajdonságai:

  • Antioxidáns
  • Vírusellenes, gombaellenes
  • Köptető, idegnyugtató
  • Parazitaellenes, féregírtó

Főbb felhasználása:

  • Máj és agytámogatás
  • Immunerősítés
  • Keringés, magas vérnyomás
  • Fogfájdalom, lyukas fog
  • Pajzsmirigy problémák és anyagcsere támogatás
  • Dohány függőség
  • Érzelmi egyensúly

Jól keverhető: Copaiba, fahéj, rozmaring,vadnarancs


Szerző:

Böndi Szabolcs