Zellert sokan csak a hús és krémlevesből, esetleg a Waldorf salátából ismerik. Pedig a gumón kívül a szárát, levelét is változatossan lehet felhasználni. Azt viszont kevesen tudják,hogy a zeller magnak mennyi, és milyen egészségjavító hatásai vannak. A gumós zeller zöldjében viszonylag sok a C-vitamin, a foszfor és a mész, a szárzellerben pedig a B1- és B2-vitamint. Antioxidánsok is vannak benne, és ezek a párolt zöldségben sem bomlanak le. Legjelentősebb hatóanyaga a K-vitamin, emellett előnyös tulajdonsága a sok rost. A gumós változat vitamintartalma elenyésző, viszont levelében és gumójában sok az illat- és ízanyag, ami kiváló, karakteres (édeskésen fanyar) fűszerré teszi. Hatása idegerősítő és a nemi hormon képződését is serkenti. Mész- és foszfortartalma is jelentős. Fogyókúrás hatása számottevő. Népszerűségének fő okai az illóolajok. Ezekből a legtöbbet a mag tartalmazza, így hát ennek tulajdonították a legtöbb varázs- és gyógyerőt. A zellermagot az ajurvédikus gyógyászat és a görög orvostudomány is ízületi bántalmakra alkalmazta, de jónak tartották megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is.
- Méregtelenítés, vér és máj tisztítás.
- Magas vérnyomás, érszűkület.
- Emésztési zavarok, puffadás, étvágytalanság.
- Vese ,hólyag és epekő képződés megelőzése.
Zellermagtea.
- 2-3 csepp esszenciális zellermagolaj
- 1 bögre forróvíz
Keverje össze. Ajánlott napi mennyisége 3 csésze, ami beindítja az említett folyamatok javulását, illetve prevencióját. Nyersen salátákhoz használható. Jól ízesíti a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. Csökkenti a vércukor szintjét. A zellersóval (őrölt zellerlevél és só keverékével) grillsülteket fűszereznek. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, hogy illatanyagait megőrizzük. Az ilyen zeller kiváló levesízesítő .