- 1 ½ bögre univerzális liszt
- 1 ½ bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk. só
- ½ tk. aktív száraz élesztő (tegyen bele 2 ¼ tk. ha nem akarja egész éjjel keleszteni)
- 1 ½ bögre meleg víz
- 3-4 csepp esszenciális rozmaring olaj
- ¼ tk. olaszos fűszerkeverék (opcionális)
- ¼ tk. fokhagymapor (opcionális)
- ¼ tk. fekete bors (opcionális)
- durvára vágott friss rozmaring a díszítéshez
Egy nagy tálban keverje össze a lisztet, sót és az élesztőt. Adja hozzá a meleg vizet és a rozmaring olajat, keverje össze. Takarja le és kelessze 8-24 órát szobahőmérsékleten, akkor lesz kész, ha nedves, buborékos és a duplájára nőtt. Lisztezett felületen nyújtsa négyszögletesre, szórja meg olaszos fűszerkeverékkel, fokhagymaporral, feketeborssal és a friss rozmaringgal, széleit borítékszerűen hajtsa be, fordítsa meg és formázzon belőle egy nagy gömböt. Pihentesse 30 percig, szórja meg friss rozmaringgal, vágjon bele keresztet, magas falú sütőedénybe (előmelegítve 230 fokra) süsse 30 percig lefedve, majd a fedelet eltávolítva süsse még 10-20 percig, amíg aranybarna lesz.